Žáci 9.A ochutnali klimatickou snídani
Problematikou klimatických změn se zabývají politici celého světa. Důležité ale je, aby se nad touto problematikou zamyslel každý z nás. Proto jsme my, žáci 9.A ZŠ U Stadionu v Litoměřicích, uvítali možnost zúčastnit se semináře nazvaného Klimatická snídaně.
Z Prahy za námi přijeli odborní lektoři z Ekumenické akademie a snažili se nám vysvětlit dopad našeho způsobu stravování na životní prostředí. Mohli jsme „posnídat“ jídlo, které bylo zpracováno jak ekologicky, tak konvenčně, jídlo vegetariánské, veganské i živočišného původu. Od našich lektorů jsme se dozvěděli spoustu nových informací o skleníkovém efektu, globálním oteplování, problémech s produkcí potravin. Při skupinové práci jsme rozebírali různá témata, o kterých jsme potom společně diskutovali. Dozvěděli jsme se například, že 1 kg hovězího masa z ekologicky vykrmeného vola má uhlíkovou stopu odpovídající ujeté vzdálenosti 113 km. Pro konvenčně vyprodukovaný kilogram hovězího masa by to bylo 71 km. Velmi poučné, ale i děsivé informace jsme získali z ukázky filmu o pěstování sóji v Jižní Americe, která je používána jako krmivo pro dobytek v evropských farmách. Většina žáků ocenila přednášku jako přínosnou. Někteří žáci přiznali, že si nyní budou více všímat etiket na výrobcích, aby se o výrobku, který kupují, dozvěděli více než jen jeho cenu.